Previous
Next

KOM - HEADQUARTER OF PUBLIC ESTABLISHMENT AND INDUSTRIAL ESTATES (Oman – 2020)

International Architectural Competition
2020

DESIGN TEAM

Lorena Alessio

Julian Chavez Rodriguez
Francesca Di Nuzzo
Gioele Cammarere

Graphics: Rosali Alessio

TOPIC
Mix Use, Architectural Competition, Office, Showroom, Facade, Interior design

Work, relax, culture, and nature mix into a masterplan which organises functions and areas according to views, connectivity, interrelation, and comfort. This is the new KOM headquarters for the public establishment and industrial estates, designed for the city of Madayn (Oman).

KOM is a site that offers a wide range of activities with a continuous relationship with nature in enclosed and open spaces. The site can be divided into two main areas: public and cultural activities to the East, and office buildings to the West. Inside the site, there is a public space hosting a plaza and a park, a conference center, and a museum, all organized on different levels, according to the site’s morphology. Walls define an impressive pedestrian entrance to the South-West while creating beautiful shadows, where geometrical configurations mix with natural shapes. West facades have an intriguing system of bris-soleil, which protects from exposure to direct sunlight. Rooftops have green areas and are used to enjoy the views of the park and to relax. The project is organised in several ‘in-between-spaces’, creating a connection between interior and exterior spaces.

The facades, designed to connect the inside to the outside, are divided into opaque, glassed, and interior ones. Opaque facades are characterized by an openwork geometric pattern interrupted by openings of different dimensions and shapes overlooking the park and the Madayn center. Glassed facades host a second layer filtering natural light. The layer reproduces the geometric pattern of the external walls, being lighter and acting as bris-soleil. According to the orientation and the need for natural light on the inside, the interior facades assume different shapes. Opaque facades on the inside, located in common areas, are filtered by beautiful geometrical mesh, which creates internal shadows into the high-ceiling zones, creating an evocative atmosphere ideal for relaxing. Meshes are made of fiber and resin. The resin has a thermoplastic origin, and both components can be separated and reused.

All the project is highly sustainable because of the material choices which can be eventually reused and recycled.

CONTACT

info@lorenaalessio.com

+39 0115856341

laa - lorenaalessioarchitetti

Via Cernaia, 27
10121 Torino – Italy
P.I. 07092450019​

laa @ L.A.Lab – Taichung, Taiwan

laa @ D2A STUDIO, LLC - New York, U.S.A.